Sevgili Takipçilerim,
Biliyorum biraz geciktim ama yine de sizler için Dyt. Serap Tolaz'dan bir yazı koparmayı başardım! ;) Buyrun! ;)
Her daim ramazan ayının, ruhsal ve bedensel
detoks için en uygun dönem olduğunu düşünmüşümdür.
Bu dönem, özellikle yemek yemeyi çok sevenler
ve sürekli abur cubur atıştıranlar için, gün içerisinde alınan gereksiz kalorilerden kurtulma
zamanıdır.
Beslenme tarzınızda değişiklik yaparken aynı
zamanda nefsinize hakim olabilme ya da kendinize söz geçirebilme gibi kazanımları sonrasında da sürdürebilirseniz, sizin için sağlıklı beslenmeye
yönelmek adına güzel bir geçiş dönemi
olabilir.
Vücudumuzu fazla yormadan ramazan ayını nasıl
sağlıklı bir şekilde geçirebiliriz ?
En önemlisi vücudunuzun su oranını korumanız. Uzun süren açlık ve sıcak
havaların da beraberinde getirdiği susuzluk hissiyatı, enerji kaybı, halsizlik,
konsantrasyon güçlüğü, sindirim güçlüğü gibi sorunlara yol açabilmektedir.
Ortalama günde 2,5 lt su içilmesi önerilir ama bundan ziyade suyun nasıl
tüketildiği de büyük önem taşır. Şişkinlik yaratmaması ve sindiriminizi
rahatlatması adına içilen suyun iftar ve sahur arasına dengeli bir şekilde
tüketilmesi gerekiyor. Diğer sıvı gıdalarla da takviye yapılması enerjinin
dengelenmesi ve vitamin-mineral dengesinin sağlanması adına önemli. Örneğin
çorbalar, komposto suları, taze meyve suları, cacık , taze meyveler gibi
besinle su ihtiyacınızı gidermek için tercihleriniz arasında iyi birer seçim
olabilir.
İftarda uzun süren açlığın verdiği etki ile yemeklere birden
yüklenilmemeli. Tüm gün boş olan mideniz birden bu yükü kaldırabilecek güçte
değildir. En ideali küçük bir parça pide ve çorba ile orucunuzu açarak mümkünse
bir süre (10 dk kadar) dinlenmeniz sonrasında tek çeşit bir ana yemek (protein ya da etli sebze yemekleri) yanında az salata ya da yoğurt ile devam
etmenizdir.
Tatlı ve meyve tüketimleri için en az 2 saat daha süre geçirmeniz,
yediklerinizin sindirimini kolaylaştırarak yağa dönüşüm riskini azaltacaktır.Bu
durum hem midenizin hem de sizin işinize gelecektir !Mümkünse hafif tatlılar
tercih edilmeli genellikle hafta da 2 gün sütlü tatlı diğer günler taze meyve
ya da kuru meyveyle birlikte fındık, badem , ceviz gibi besinlerle çeşitlilik
sağlanmalıdır.
Vücudun mineral dengesinin
sağlanması adına, tansiyon problemi yaşamayanlar için günde 1 şise soda önerilir.
Yani sodayı aşırı yemek yediğimizde
sindirime destek adına kurtarıcı niyetine değil, mineral dengesini koruyabilmek
için içmeliyiz !
Sahur konusunda ise dikkate alınması gereken önemli nokta, yediğiniz
besinlerin miktarından ziyade kalite içeriği yüksek besinler tüketmeniz.
Vücudunuzun gün boyunca enerji ihtiyacını karşılayabilmesi için özellikle
protein ağırlıklı gıdalar tüketmeliyiz. Süt –yoğurt –peynir –yumurta - pastırma
– badem –fındık – ceviz içi iyi birer protein kaynaklarıdır.
Anlık enerji veren, sonrasında açlık duygusu yaratan ve şeker
ihtiyacımızı artıran basit karbonhidrat türü gıdalardan uzak durmalıyız. (bal-pekmez-reçel- şerbetli tatlılar gibi) yerine baklagiller ve kepek (lif)
oranı yüksek gıdalar tercih edilmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder