17 Ekim 2012

PSİKOLOJİ- MUTLU MUSUNUZ?



Mutluluğun ne olduğu üzerine çok şey söylenmiş olsa da mutluluğun insan hayatındaki yeri tam belli değil sanki. Jean Jacques Rousseau’ya göre insan hayatında mutluluktan çok acılar olsa da, günümüz araştırmacıları farklı ülkelerde, değişik sosyo ekonomik düzeylerde, farklı cins, ırklarda insanlara sorulduğunda cevaplarının az veya çok mutlu olduğunu söylüyorlar. Mutluluğu Myers’in tanımı ile düşünürsek; kimler mutlu ya da mutlu insan profili ne? Yani kimler hayattan hoşnut ve memnun? 

Hayatımda ne değişirse mutlu olurum? Bu soru sorulduğunda deneklerin çoğu hayat kalitelerini değiştirecek şeyler söylemiş. Daha çok para, daha iyi bir iş, daha iyi koşullar, ev, araba vb. Çarpıcı sonuç aslında insanların istediklerinin kendilerine mutluluk getirmediği. Harvard Universitesi, ruhsal sağlık bölüm başkanı Richard Kadison’a göre ülkeler zenginleştikçe, bireyler daha rahat bir hayat standardına kavuştukça, depresyon salgınının arttığı yönünde.



Nobel ödüllü araştırmacı Daniel Kahneman yaptığı araştırmada binlerce deneğe günlük tutmalarını ve duygularını, yaptıklarını, bulundukları yerleri ve kimlerle olduklarını not almalarını istemiş. Bu veriler sonucunda mutlu insanların yakın ve samimi ilişkileri olduğu, ve sosyalleşmenin daha doğru bir deyişle bir topluluğun parçası olmanın mutlu olmanın ilk şartı olduğu gözlenmiş. Yeterli uyku, bulunulan çevre, özellikle de insan yapımı değil de doğal çevrenin insanların mutluluk derecelerinde farklılıklar yarattığı belirlenmiş. Bir taraftan doğayı yok ederken, mutluluğumuzu da yok ediyoruz yani.

Mutlu insan özellikleri Myers’a göre bundan biraz daha fazla. Mutlu insan dışa dönük, bugünün deyişiyle pozitif düşünen yani iyimser, kendini kontrol edebilen kişiler. Yani “dağıtalım”, “kopalım”, “bu dünyayı boşverelim”, “canımızın istediği gibi yaşayalım pek mutluluk getirmiyor. Aksine, zamanı planlanlayan, boşa vakit geçirmeyen ve bunu stres etmeyen kişiler diğer gruba göre çok daha mutlu.



Mutlu insanların bir başka özelliği de çalışma ve eğlenmeyi, çalışırken haz alabilmeyi becerebilmeleri. Yani ya kendinizi çalışırken mutlu hissedeceğiniz bir işiniz olsun, ya da ne yapıyorsanız onu sevin, en iyi şekilde yapmaya çalışın.

Ait olma hissi mutlu insanın en önemli özelliği. İnsan tek başına var olmak için yaratılmamış. İyi ilişkiler, iyi arkadaşlar, iyi evlilik, aile bağları insanların mutlu olması için şart olanlardan.Bu araştırmaya göre yalnız yaşayanların sadece yüzde 23ü, evlilerin de  yüzde 40 ı mutlu.


Aynı araştırmaya göre inançlı olmak hem mutlu olmak, hem de hayatta karşılaşılan zorluklarla başedebilmek için önemli bir faktör. Hayatın anlamını sorgulamak ya da bu çerçevede anlamlandırmak ölüm korkusu ile başetmemizi sağlıyor.

Mutlu olmanın ne olduğu ve nasıl mutlu olunacağı ile ilgili araştırmalar insan yaşadıkça devam edeceğe benziyor. Aslında fazla bir şey yapmamıza gerek olmadığını, insanoğlunun adapte olabilme kabiliyetinin bu doğal dengeyi koruyabileceğini hatırlamak mutluluk ile ilgili endişelerimizi kaldırabilir. Unutmamak gerek, mutlu olmak için ne geçmişte, ne gelecekte değil anda olmak yeterli.

Sevgiyle kalın,
Uzm. Dan. Psk. Ani Eryorulmaz




1 yorum:

Gulsen dedi ki...

yol gösterici güzel bir makale olmuş. teşekkürler Burcu :)