DİYABETTE
BESLENME ÖNERİLERİ
Beslenme insanın; büyümesi,
gelişmesi, sağlıklı olarak yaşaması için gerekli olan besin ve besin öğelerini
yeterli ve dengeli miktarda alıp vücudunda kullanmasıdır. Diyabetli bireylere
uygulanan beslenme programı, sağlıklı beslenmek isteyen herkes tarafından
uygulanabilir. Diyabetli olmak herkesten farklı yememizi, yemek çeşidimizi
değiştirmemizi gerektirmiyor. Diyabet
diyeti sağlıklı beslenme şeklinin temelidir. Diyabette tıbbi beslenme tedavisi
ise, diyabet tedavisinin temelidir. Tıbbi diyabet tedavisinin başlıca hedefi,
doğru davranış becerisini kazanmak ve yaşam kalitesini arttırmaktır.
Uygun tedavi planınız,
glisemik kontrolünüzü sağlamak amacı taşımalıdır. Başka bir deyişle iyi kan
şeker değerini yakalamayı. Uygulayacağınız
beslenme programınız, ihtiyaçlarınızı karşılayacak yönde, size özel olarak diyetisyen
işbirliği ile hazırlanmalıdır.
Dengeli beslenmenizin temeli, 5 ana besin grubunu günlük
olarak tüketmekten geçer.
· Süt-yoğurt
· Sebze-salata
· Meyve
· Et-tavuk-peynir-yumurta
· Yağ grubu- zeytin- kuru yemişler
Beslenmenizde karbonhidrat alımınız, şeker dengesini
sağlamak amacıyla son derece önemlidir. Özellikle posalı besin tüketiminizi
artırmalısınız. Posalı karbonhidratlar, besinlerinizin bağırsaklarınızdan
emilimini yavaşlatarak, kan şekerinizin düzenlenmesinde etkin rol oynarlar.
Böylelikle kan şekerinizdeki ani iniş ve çıkışlarını engellemiş olursunuz. Her
öğünde lifli gıda alımınız, beslenmenizde önem kazanır. Esmer ekmek, esmer
pirinç, bulgur, yeşil yapraklı sebzeler, meyveler (Porsiyon miktarına dikkat
etmek şartıyla) posa açısından zengindir. Kan şekerinizi dengede tutmanız adına
küçük ara öğünler ekleyebilirsiniz.
Örneğin:
· Tam buğday ekmeği + peynir
· Tam buğday ekmeği + yoğurt
· Kepekli grisini veya şekersiz tahıllı
bisküviler veya yulaf gevreği + süt
Tam olarak tüketmeniz gereken miktar, ihtiyacınıza ve şeker
sonuçlarınıza göre diyetisyeniniz tarafından belirlenmelidir.
Öğün atlamanız, yetersiz karbonhidrat tüketiminiz, fazla
salgılanan insülin miktarınız, yoğun bir şekilde egzersiz yapmanız
hipogliseminizin gelişmesine neden olabilir. Sık kan şeker takibiniz,
hipoglisemi belirtilerinizi azaltabilir. Hipoglisemi sırasında (KŞ <60mg\dl
); 5–6 adet kesme şeker veya 1 çay bardağı meyve suyu tüketmeniz gerekir. Bu
şekilde, kan şekeriniz 15 dakika içinde normale dönecektir. Ana yemek saatiniz
yakınsa, direkt yemek yiyebilirsiniz. Yemek saatiniz uzaksa, hipogliseminizin
tekrarını önlemeniz amacı ile karbonhidrat içeren bir ara öğün yemelidir.
Fiziksel aktivite
Fiziksel aktivite ile,
• Kan şekeri dengelenir
• Kan yağları düzene girer
• Kilo kaybı sağlanır
• Kemik erimesi önlenir
• Kalp atım gücü ve damarların oksijenlenme kapasitesi artar
Öğünleriniz öncesi, aç karnına egzersiz yapmanız hipoglisemiye
neden olabilir. Ana yemeğinizden 1 saat,
ara öğününüzden de 30 dakika sonra spora başlayabilirsiniz. Yoğun
egzersiz yapacağınız zaman, uygulanılacak insülin dozunuz veya insülin kullanılıp
kullanamayacağınız, mutlaka doktorunuz tarafından belirlenmelidir. Kısaca; kan şekerinizi bilmeden spora
başlamayın İnsülin enjeksiyonunu, en az çalıştıracağınız bölgeye uygulamak
gerekir.
Diyabetli bireylere haftada 150 dk
egzersiz önerilir. Haftada
5 kere * 30 dk egzersiz ideal görünür. Dünya Sağlık Örgütü
günde 12.000 adım öngörmektedir. Dikkat edilmesi gereken, yapılan sporun süresinin hep aynı olmasıdır …
ÖNERİLER :
- Gün içinde yiyeceğiniz besinleri planlayın.
- Öğün atlamayın.
- Önerilen besinleri, planlanan zamanlarda yemeye çalışın. Kan şekeri takibinde zamanında yemenin önemi büyüktür. Hatta aynı saatlerde yemek yemenin önemi çok büyüktür…
- Davet ve toplantılarda ikramlara hayır demeyi öğrenin. Size uygun besinleri seçerek ara öğününüzü atlamayın.
- Etiket okuma alışkanlığı kazanın.
- İdeal ağırlığınıza ulaşarak, kilonuzu korumaya çalışın.
- Alkolü doktor ve diyetisyeninize danışarak kullanın. Alkol, vücutta şekerin kullanımını engeller. Yemekle birlikte alınması daha uygun olur.
- Kan şekerinizi ani yükseltebilecek, basit karbonhidratlar dediğimiz reçel, bal, pekmez, tatlı, meyve suları … gibi besinlerden uzak duralım. Yemek istediğimizde porsiyon miktarlarına dikkat edelim.
- Az yağlı yiyelim. Diyabetli bireyin kalp hastalığı ve damar hastalıklarına yakalanma riski yüksektir. Yağda eriyen vitaminlerin emilmesi açısından (A,D,E,K) yağı tamamen kesmeden, miktarı azaltarak kullanalım ve sıvı yağ tercih edelim.
- Proteinli besinlerin fazla alınması böbrek hasarlarına yol açabilir. Et, tavuk, hindi, peynir, yumurta miktarlarını önerilen sınırlarını içinde yemeliyiz.
- Şeker yerine tatlandırıcı kullanalım.
Unutmayalım ki; diyabet hastalığı konusunda bilinçlenmek ve
sıkı takip, bizlerin de diğer insanlar
kadar sağlıklı olmamıza yardımcı olacaktır …
Daha fazla bilgi ve danışmanlık için:
Müge Aksu Danışmanlığı
0212-345-02-18
kadar sağlıklı olmamıza yardımcı olacaktır …
Daha fazla bilgi ve danışmanlık için:
Müge Aksu Danışmanlığı
0212-345-02-18
1 yorum:
Teşekkürler Burcu :)
Yorum Gönder