Ebru, hayallerinin peşinden gitmesini bilen çok başarılı bir iş kadını... Pastalarının lezzeti dillere destan! Şimdi bir de internet sitesi açtı! Harika ürünler satıyor... Sitesinde tarifler veriyor... ;) Tamam sustum, gerisini Ebru'dan dinleyin! ;)
Ebru Bilginoğlu Babur kimdir sizden dinleyelim?
Ebru Bilginoğlu Babur kimdir sizden dinleyelim?
1982 İstanbul doğumluyum. 30
yaşına gelince ‘bugüne kadar ne yaptım’ yerine ‘daha fazla ne
yapmalıyım’ sorusunu soruyor insan kendine…Benim pastacılık maceram da böyle başladı
diyebilirim.
Lisede
okurken aklımda olan gastronomi bu kadar duyulmadığı gibi aşçılık ve
pastacılık konusunda da Bolu Mengen’den öteye gidilmemişti. Mesela kimse Jamie
Oliver’ı duymamıştı. Yemek konusunda marifetler ancak altın günlerinde gösterilebiliyordu. Bu durumdan dolayı ‘baba ben aşçı olacağım’ diyemedim tabii.. Babamı hayal kırıklığına uğratmamak için finans okudum. 2 sene finans alanında çalıştıktan sonra eşimle tanıştım ve onun teşvikiyle pastacılığı araştırmaya başladım. ‘Baba ben pastacı olmak
istiyorum, her hafta manikür yaptıran fönsüz dolaşmayan kızın otellerin
mutfağında bulaşık yıkamak istiyor doğru duydun!’ diyerek MSA’de
yeme-içme işletmeciliği ve profesyonel pastacılık ve ekmekçilik okudum.(Gülüyor...)
Sonra...
Sonrası çok hızlı gelişti. Stajımı yaptım, evlendim, hamile kaldım... Bazı rahatsızlıklarımdan dolayı hamileliğimi yatarak geçirdim. Oğlum Ömer 1,5 yaşındayken Chicago’da Colette Peters’dan Şeker hamurundan çiçek yapma eğitimi aldım.
Sonra...
Sonrası çok hızlı gelişti. Stajımı yaptım, evlendim, hamile kaldım... Bazı rahatsızlıklarımdan dolayı hamileliğimi yatarak geçirdim. Oğlum Ömer 1,5 yaşındayken Chicago’da Colette Peters’dan Şeker hamurundan çiçek yapma eğitimi aldım.
Şu anda oğlum 3 yaşında. Ve ben seneler
boyunca içimde biriktirdiğim, beklettiğim, hayalim olan işi yapıyorum..
Peki bankacılıktan Mutfak Sanatları Akademisi’ne geçiş nasıl oldu?
Hiç unutmuyorum, sevgililer günüydü. Eşim bana hediye olarak MSA’dan 1 haftalık pastacılık kursu almıştı. O kadar heyecanlanmıştım ki. "Evet! İstediğim iş bu neden mutsuz olduğum işte çalışayım?" dedim. Ve tabii ki ailemin ve eşimin desteğiyle MSA’da okumaya başladım. Hatta bu yüzden düğünümüzü de 5 ay ertelemek zorunda bile kaldık.(Gülüyor...)
Yemek
yapmaya olan ilginiz küçüklüğünüzden beri var mıydı? Bununla ilgili bizimle
paylaşabileceğiniz bir anınız var mı?
Bunu anneme sormak lazım aslında. Annem ressam benim. Sanatçı ruhlu deli dolu çok yaratıcı bir kadın. Hiç unutmuyorum daha Türkiye'de safran duyulmamış annem safranlı pilav yapardı. "Anne pilav yap" dersin, 4 renkli pilav yapar. Hep farklıdır annemin yemekleri. İlk yaprak jelatini 8 yaşındayken gördüm herhalde. Annem doğum günlerinde Barbie pastası ya da yeşil renkli cadı şeklinde pasta yapardı. Bayılırdım...
İnanılmaz...
Evet! Düşünün, 25 sene önceden bahsediyorum. Sanırım annemin mutfakta orjinal şeyler yapması beni mutfağa bağladı. Ah bir de babaannemin enfes dolmalarıyla içli köftesini unutmamam lazım.
Ailenin hepsi yetenekli! :)
Evet! Bizim sofralar doğunun ve batının en güzel şekilde harmanlandığı sofralar olmuştur. Abimin de benim de mutfakta bu denli yetenekli olmamız başka şekilde açıklanamaz zaten.
Mutfak Sanatları Akademisi size ne kattı? Oradan sonra kariyeriniz ne yönde ilerledi? Nerelerde çalıştınız?
MSA’da; restoranlara gittiğimizde gelen tabağın nerelerden geçerek geldiğini
öğrendim. Tabaktaki domatesin nasıl seçileceğinden tutun, pişirme tekniklerine, gramın ne kadar önemli olduğuna kadar her şey hakkında bilgi sahibi oldum. Ve sonunda aslında her şeyin yaratıcılıkla ilgili olduğunu anladım.
Oradan sonra kariyeriniz ne yönde ilerledi? Nerelerde çalıştınız?
MSA’dan sonra iki tane ünlü pastanede staj yapıp çalıştım.
Oradan sonra kariyeriniz ne yönde ilerledi? Nerelerde çalıştınız?
MSA’dan sonra iki tane ünlü pastanede staj yapıp çalıştım.
Pasta yapımı
ne kadar sürenizi alıyor?
Modeline ve
üstündeki figürlere göre değişiyor. Eğer bir düğün ya da nişan pastasıysa ve
üstünde bir sürü çiçek varsa en az 1 hafta. Ama daha sade bir pastaysa 2 günümü
alıyor.
En severek
yaptığınız tatlı hangisi?
Cheesecake
ve her türlü pasta diyebilirim. Yapımı daha zahmetli olsa da rengarenk cupcake yapmayı da çok seviyorum.
Sizce
Türkiye’de hangisi daha seviliyor? Cupcake mi makaron mu?
Bence Türkiye'de makaron daha çok duyuldu ve ben makaronu daha çok seviyorum. (gülüyor...)
Neden sizce?
Cupcake’in üstündeki kremasından dolayı insanlar makaronu daha çok tercih ediyor olabilir. Ama şimdi yeni trend düğünlerde en üste pasta altlara cupcake diziyorlar ve çok hoş gözüküyor. Cupcake, tek kişilik pasta yerine geçti.
Şimdi neler
yapıyorsunuz?
Atölyemde kişiye özel pasta tasarımı, cupcake, pasta, cheesecake, popcake ve brownie yapıyorum. Aynı zamanda www.bakeandmore.com
adlı sitemde Talking Tables UK ürünlerini satıyorum.
Bake&More
sitesini açma ve ürün satışı fikri nasıl çıktı?
Son 5 yılda
pastacılık ve parti sektörü Türkiye’de çok hızlı gelişti. İngiltere’de Selfridges’te dolaşırken oğlum için rengarenk pipetler ve kendim
için(!) cupcake stantları almıştım. Arkadaşlarım ve çevrem ürünleri görünce çok
beğendi. "Neden olmasın?" dedik ve Talking Tables’ın distribütörlüğünü aldık.
Talking Tables ürünleri dünyada nerelerde satılıyor?
Selfridges, Harrods, Londra’nın önde gelen diğer şık mağazalarında,dünyanın çeşitli yerlerinde, Türkiye'de ise "www.bakeandmore.com" internet sitemde... =)
Talking Tables ürünleri dünyada nerelerde satılıyor?
Selfridges, Harrods, Londra’nın önde gelen diğer şık mağazalarında,dünyanın çeşitli yerlerinde, Türkiye'de ise "www.bakeandmore.com" internet sitemde... =)
Ziyaretçiler
sitenizde ne tür ürünler bulabilir?
Kağıt
bardak, Kağıt tabak, kağıt pipet, peçeteler, ponponlar, cupcake stantları,
şeker poşetleri...
Bu ürünler
bir tek sizin sitenizde mi satışta?
Talking
Tables ürünleri sadece bizim sitemizde satışta. Ama mesela parti malzemelerini her
yerde bulabilirsiniz. Eminönü sektöründen farkımız ürünlerimizin
İngiltere tasarımı olması ve kaliteli malzeme kullanılarak yapılması.
10 sene sonra
kendinizi ve sitenizi nerede, nasıl görmek istiyorsunuz?
10 sene sonra 42 yaşında mı olacağım? Aşk olsun.. Düşünmesek! (Gülüyor...)
Şeker hamuru
ve pastacılık eğitimi üzerine bir okul açmayı planlıyorum.Yurt dışından
getireceğim pastacılık malzemelerini ve ürünlerimi orada satmaya devam etmeyi düşünüyorum.
Ama hepsinden önce 10 sene sonra ailemin,
dostlarımın ve benim mutlu, sağlıklı ve huzurlu olmasını istiyorum!;)
Son olarak bu işe merak saran gençlere tavsiyeleriniz var mı?
Son olarak bu işe merak saran gençlere tavsiyeleriniz var mı?
Onlara tavsiyem, Mutfak Sanatları Akademisi gibi okullar açılmışken hayallerinin peşinden koşmaları. Ama unutmasınlar ki bu süreç çok zorlu bir süreç. Bunu bilerek, çalışmaya azimle devam etmeliler...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder