17 Temmuz 2013

Ramazanda Beslenme! ;)

Sevgili Takipçilerim,

Biliyorum biraz geciktim ama yine de sizler için Dyt. Serap Tolaz'dan bir yazı koparmayı başardım! ;) Buyrun! ;)


Her daim ramazan ayının, ruhsal ve bedensel detoks için en uygun dönem olduğunu düşünmüşümdür.

Bu dönem, özellikle yemek yemeyi çok sevenler ve sürekli abur cubur atıştıranlar için, gün içerisinde alınan  gereksiz kalorilerden kurtulma zamanıdır.

Beslenme tarzınızda değişiklik yaparken aynı zamanda nefsinize hakim olabilme ya da kendinize söz geçirebilme gibi kazanımları sonrasında da sürdürebilirseniz, sizin için sağlıklı beslenmeye yönelmek adına  güzel bir geçiş dönemi olabilir.

Vücudumuzu fazla yormadan ramazan ayını nasıl sağlıklı bir şekilde geçirebiliriz ?

En önemlisi vücudunuzun su oranını korumanız. Uzun süren açlık ve sıcak havaların da beraberinde getirdiği susuzluk hissiyatı, enerji kaybı, halsizlik, konsantrasyon güçlüğü, sindirim güçlüğü gibi sorunlara yol açabilmektedir. Ortalama günde 2,5 lt su içilmesi önerilir ama bundan ziyade suyun nasıl tüketildiği de büyük önem taşır. Şişkinlik yaratmaması ve sindiriminizi rahatlatması adına içilen suyun iftar ve sahur arasına dengeli bir şekilde tüketilmesi gerekiyor. Diğer sıvı gıdalarla da takviye yapılması enerjinin dengelenmesi ve vitamin-mineral dengesinin sağlanması adına önemli. Örneğin çorbalar, komposto suları, taze meyve suları, cacık , taze meyveler gibi besinle su ihtiyacınızı gidermek için tercihleriniz arasında iyi birer seçim olabilir.

 İftarda uzun süren açlığın verdiği etki ile yemeklere birden yüklenilmemeli. Tüm gün boş olan mideniz birden bu yükü kaldırabilecek güçte değildir. En ideali küçük bir parça pide ve çorba ile orucunuzu açarak mümkünse bir süre (10 dk kadar) dinlenmeniz sonrasında tek çeşit bir ana yemek (protein ya da etli sebze yemekleri) yanında az salata ya da yoğurt ile devam etmenizdir.


Tatlı ve meyve tüketimleri için en az 2 saat daha süre geçirmeniz, yediklerinizin sindirimini kolaylaştırarak yağa dönüşüm riskini azaltacaktır.Bu durum hem midenizin hem de sizin işinize gelecektir !Mümkünse hafif tatlılar tercih edilmeli genellikle hafta da 2 gün sütlü tatlı diğer günler taze meyve ya da kuru meyveyle birlikte fındık, badem , ceviz gibi besinlerle çeşitlilik sağlanmalıdır.

Vücudun  mineral dengesinin sağlanması adına, tansiyon problemi yaşamayanlar için günde 1 şise soda önerilir. Yani sodayı aşırı yemek  yediğimizde sindirime destek adına kurtarıcı niyetine değil, mineral dengesini koruyabilmek için  içmeliyiz !

Sahur konusunda ise dikkate alınması gereken önemli nokta, yediğiniz besinlerin miktarından ziyade kalite içeriği yüksek besinler tüketmeniz. Vücudunuzun gün boyunca enerji ihtiyacını karşılayabilmesi için özellikle protein ağırlıklı gıdalar tüketmeliyiz. Süt –yoğurt –peynir –yumurta - pastırma – badem –fındık – ceviz içi iyi birer protein kaynaklarıdır.

Anlık enerji veren, sonrasında açlık duygusu yaratan ve şeker ihtiyacımızı artıran basit karbonhidrat türü gıdalardan uzak durmalıyız. (bal-pekmez-reçel- şerbetli tatlılar gibi) yerine baklagiller ve kepek (lif) oranı yüksek gıdalar tercih edilmelidir.



Hiç yorum yok: