2 Aralık 2012

Kadınlar İçin Evlilik Yürütmenin 10 Altın Kuralı ;)



Günümüzde evliliklerin uzun sürmediği, boşanmaların arttığı veya her evlilikte bir sorun olduğu şüphesiz kabul etmemiz gereken gerçeklerin başında gelmekte. Dünyada hızla yükselen boşanma trendi artık yerini yeniden aile ve evlilik yönüne doğru çevirse de bulunduğumuz coğrafyada, özellikle de büyük şehirlerde bu değişimi henüz göremiyoruz. Peki gerçekten imkansız mı evlilik sürdürmek? Veya evlilikleri sürdürmek için ne yapmalı?

Evlilikleri sürdürmenin en temel gerekliliği sevgi ve saygı. Bu klişe cümleyi hepimiz biliyoruz. Madem hepimiz biliyoruz, neden yapamıyoruz sorusu aklıma geliyor. Ya da ne yaparsak esimizi sevmiş, saymış oluruz? Başka türlü sorarsak; neleri yapmıyoruz ki esimiz kendisini sevilmiş, sayılmış ya da kısaca değerli hissetmiyor?
 

 1- Mutlu  bir eş, eşittir iyi evlilik. Mutluluğum ya da mutsuzluğum eşime bağlı dediğinizi duyar gibiyim. Düşünelim... Aslında herkes kendi mutluluğundan sorumlu değil mı?


 2- Her evliliğin sıcak noktaları vardır. O noktaya gelince tartışma çıkacağı bellidir. Bazen aynı anda yemeğe oturmak, bazen evin toplu olması, bazen kirlilerin sepete atılması. Çok mu zor bunlara dikkat etmek? Yoksa o bunu, şunu yapmıyor, ben de onun için yapmayacağım şeklinde mi yaşanmalı? 


 3- Eşinize özel vakit ayırın. Siz gazete okurken sizi dinlediğini söyleyen bir esten ne kadar rahatsız oluyorsanız, eşiniz de yanında oturduğu halde gerçek anlamda orada olmayan bir kadından şikayetçidir.


 4- Evliliklerde, özellikle uzun olanlarında eşler konuşmaya başlayınca karsı taraf mutlaka konunun nereye geleceğini bilir. Bir değişiklik yapın bu sefer gerçekten dinleyin.Belki eşinizin gerçek ihtiyacını duyarsınız.


 5- Şikayeti kesin! Biliyorum kadınlar bu öneriyi beğenmeyecek ama bu kişiyle evlenmeyi siz seçtiniz! Hiç mı iyi bir özelliği yok? Yoksa niye hala evlisiniz? Şikayeti azaltıp, hatta kesip, eşinizin olumlu özelliklerine yoğunlaşın.


 6-Eşinize iki yasında bir çocukmuş gibi davranmayın. Lütfen o böyle istiyor da demeyin. Kadınlar annelik yaptıkça eşler çocuklaşır.


 7- Eşinizi ve/veya evliliğinizi başkalarınınki ile karşılaştırmayın. Onlar şöyle böyle yapıyor diye düşünmeniz ancak mutsuzluk nedeni olur.


 8- Eşinizin size yakınlaştığı anlarda onu geri çevirmeyin. Geri çeviriyorsanız, neden kendini değerli hissetmediğini, neden anlaşılmadığını düşündüğünü sorgulamayın. 


 9-Evliliğinizin rutinleri olsun. İşe giderken, işten dönüşte, iyi geceler dilediğinizde sizin ilişkinize özel davranış paternleri geliştirin. 

10- Beraber olduğunuz zamanları değerlendirin. Siz onun izlediği filmi izlemek istemiyorsanız, başka bir odada televizyon seyretmek yerine en azından esinizle aynı fiziksel mekanda bulunabileceğiniz bir şey yapın. Hatta o filmi birlikte seyredin, belli mi olur belki siz de hoşlanırsınız.




İyi bir evlilik için ne çok fedakarlık gerekiyor değil mi? Kadınlar çoğu zaman bu fedakarlıkları ilişkinin başında yapmaya çok istekli olurken, nedense belli bir süre sonra vazgeçiyorlar. Tabii burada erkeklerin de bu fedakarlıkları idrak etmeyip, garanti olarak görmelerinin de rolü var. Bir evliliğin iyi olması o evliliği sürdürmeye niyetli iki kişi gerektirir unutmayalım!

Bunlar kadınlar için kurallardı.
Merak etmeyin gelecek yazı erkeklere olacak. ;)

Sevgiyle kalın


Uzm. Dan. Psk. Ani Eryorulmaz

Hiç yorum yok: