27 Aralık 2012

Yılbaşı Ertesi Beslenme Önerileri! ;)


Yılbaşı Yaklaşıyoooor! Son 4 Gün! İnsanda değişik ruh halleri yaşanıyor her yılın sonunda... Bir sene boyunca kazandıklarına ve kaybettiklerine bakarken bazen içimiz sızlıyor bazense mutlulukla tebessüm ediyor insan! 
Tamam tamam! Geyik yapmayacağım! :) 
Yeni yılda yediğiniz içtiğiniz şey sizin olsun! 2013'te güzelliklerde buluşalım,
Ama o gece yediklerimizden pişmanlık duymamak için hemen Müge Aksu'nun önerilerini okuyup ona göre davranalım! ;) 





Yeni yılın ilk gününde beslenirken, her zaman olduğu gibi sağlıklı beslenme ilkelerine göre yemeli ve her besin grubundan tüketmeye dikkat etmeliyiz. Ancak; yılbaşı gecesi yenilen yiyecekler normal zamanlara göre daha çeşitli, yağlı, kalorili ve fazla miktarda olduysa ve alkol alımı arttıysa bugünü daha hareketli geçirmek faydalı olacaktır. Gün içerisinde yapacağımız 1 saatlik, fırsatımız olursa açık hava yürüyüşü yeterlidir.

Yılbaşı ertesi güne güzel bir kahvaltı ile başlanmalı ve aralarda hafif, az yağlı ve kalorisi düşük meyve, süt, prebiyotik yoğurt, kefir ile ara öğün yapılmalıdır. Lif oranını arttırmak için sebze ağırlıklı beslenmek doğru olur. Akşamdan evimizde kalan yağlı ve ağır yiyeceklerle devam etmemek gerekir.

Çok kaçırılan ve uzun süren yılbaşı gecesi sonrası hazımsızlık, şişkinlik, gaz sıkışmaları, ishal, mide bulantısı, reflü, tansiyon yükselmeleri, kalp sıkışmaları ve hatta kalp krizi görülebilir. Burada esas önemli olan, yılbaşı gecesini aşırıya kaçmadan, porsiyon miktarlarına dikkat ederek geçirmek olacaktır. Özellikle sağlık problemi bulunanlar ve kronik hastalığı olanlar, yılbaşı gecesi dikkatli olmalı ve kaçırmamalıdır.

Yılbaşı gecesi alınan yoğun alkolün dolaşımdan atılmasını hızlandırmak için gün içinde tükettiğimiz suyun miktarı biraz artmalı ve 12-15 bardak su içilmelidir.

Gün içinde kafein tüketimi sınırlanmalıdır. Kafein kullanımı da vücutta ödemi arttıracaktır. Kahve, gazlı içecekler ve çay mümkün olduğunca içilmemelidir. Bunların yerine bitki çayları (ödem attıracak kiraz sapı, rahatlatacak rezene, kayısı çayları gibi…), soda, az şekerli komposto suları tercih edilmelidir. Bugün alkolden uzak durulmalıdır. 

Hiç yorum yok: