29 Aralık 2012

Erkeklere: Evlilik Yürütmenin Altın Kuralları


Bir evliliğin iyi ya da kötü olması şüphesiz ki iki kişinin çabasına bağlıdır. Fakat nedense kadınlara da, erkeklere de sorulduğunda her iki cins de kendi katkısının çok daha fazla olduğunu düşünür. Bunun nedeni aslında yalnız evliliğin değil her ilişkide tahmin ettiğimizden daha çok çabaya ihtiyaç duyulmasından kaynaklanmasıdır. Her canlı organizma gibi evlilik ve ilişki de canlıdır ve yaşamak için bizler gibi birçok ihtiyacı vardır. Geçen yazımda kadınların neler yapması gerektiği konusuna değinmiştim, şimdi de erkeklerin iyi bir evlilik yürütebilmesi için neler gerekli onlara bakalım.
Karı koca Flanders'lara göre iyi bir evlilik için saygı ve sevgi şart. Bu hepimizin bildiği bir şey ama erkeklerin " Ben daha ne yapayım ki eşim benim onu sevip, saydığımı anlasın " dediğini de biliyorum. İşte bu liste bu erkekler için hazırlandı.
1- Eşinizi DİNLEYİN. Dinlemek televizyon seyrederken eş zamanlı yapılacak bir aktivite değildir. Eşinizin gözlerinin içine bakın ve yalnız onu dinleyin. Böyle yaptığınızda saatlerce dinlemek zorunda kalmayacağınızı göreceksiniz.
2-Eşinizle konuşun, iletişime geçin. Hepimiz ne kadar çok karşımızdakinin ne düşündüğü, ne hissettiği hakkında tahminde bulunuyoruz bir bakın lütfen. Tahminde bulunmak yerine eşinize ne düşündüğünü, ne hissettiğini sorun. Eşiniz sormadan siz de düşüncelerinizi ve duygularınızı sözcüklerle ifade etmeye çalışın.
3-Hepimiz benzersiz olarak yaratılmış olduğumuza göre eşinizin anneniz gibi iyi yemek yapmasını, eski kız arkadaşınız gibi sosyal olmasını bekleyemezsiniz. Ya da belki beklersiniz de, bunu karşılaştırma şeklinde dillendirdiğinizde başınız belaya girer. Kadınlar da tıpkı erkekler gibi karşılaştırılmaktan hoşlanmazlar.
4-Eve girerken her türlü elektronik cihazı bir kenara bırakın. Sürekli telefonu ile oynayan, bilgisayar ekranına bakan bir erkekle yaşamayı kimse istemez.
5-Kadınlar çiçekten,çikolatadan, hediye almaktan hoşlanırlar. Ben hoşlanmam diyen fazla yoktur ama böyle bile diyorsa eşiniz siz onu dinlemeyin. Önemsenmenin,beğenilmenin, değer verilmenin bir kanıtı olarak görürler kadınlar bunları.
6-Bir sistemin yürümesinde hiyerarşinin önemli bir rolü olduğu yadsınamaz ama hiyerarşinin diktatörlük kıvamında da olması gerekmez. Sistemin yürüyebilmesi için özellikle  çocuklu evliliklerde rollerin , sorumlulukların paylaşılması gerekir. Yani eşler arasında farklı konularda liderlik paylaşılabilir.
7- Kadınlar için cinsellik, yakınlık ve samimiyet önemlidir.  Emirler yağdırdığınız, teşekkür etmeyi unuttuğunuz, onu dinlemediğiniz bir kadın sizinle istediğiniz zamanda ve şekilde size " yakın" olamaz.
8- İyi bir evlilik için hem kadınların hem de erkeklerin yalnız başlarına ya da arkadaşlarıyla vakit geçirme fırsatına sahip olmaları gerekir. Yani iyi bir evlilik her şeyin dip dibe yapılmasını gerektirmez. 
9- Çiftlerin çocuklu da olsa baş başa kalmaya, birlikte zaman geçirmeye ihtiyaçları vardır. Yaşadığımız hızlı hayat temposu buna çok fırsat vermese de iyi bir evlilik için eşlerin birlikte keyif alarak geçirecekleri bu zaman dilimi çok önemli. 
Evlilik yürütmek çok zor değil mi? Belki evet, belki de hayır yani aslında çok basit. İstek ve niyet olduğunda her şey çok kolay. 
Sevgiyle kalın
Uzm. Dan. Psk. Ani Eryorulmaz
www. aileterapisi.biz
www. evlilikterapisi. com. tr
www. anieryorulmaz. com

1 yorum:

Adsız dedi ki...

kaDINLARI ANLAMAK COK ZOOOOOOOOOOORRRR