13 Eylül 2013

Anish Kapoor İstanbul'da!

Dünyaca ünlü heykel sanatçısı Anish Kapoor Türkiye'de ilk sergisini Sakıp Sabancı Müzesi'nde açtı.

Gelin önce Anish Kapoor kimdir biraz tanıyalım! ;)



1954 Mumbai doğumlu olan Anish Kapoor, 1970’li yıllardan bu yana sanat eğitimi için gittiği İngiltere’de yaşıyor. Londra’da Hornsey College of Art ve Chelsea School of Art and Design’da sanat eğitimi goren sanatçı, bugün Kraliyet Akademisi üyesi ve Britanya İmparatorluk Nişanı sahibi. Kapoor, 1970’lerin sonunda ziyaret ettiği anavatanı Hindistan’da gördüğü boya pigmentlerinden etkilenerek yaptığı ‘pigment heykelleri’ ile dikkat çekti. 1980’lerden itibaren Yeni İngiliz Sanatı adı altında anılmaya başlayan ve Tony Cragg, Richard Deacon, Bill Woodrow gibi sanatçılardan oluşan grup içinde anıldı. 1990’da Venedik Bienali’nde, 1992’de Documenta’da İngiltere’yi temsil eden Kapoor, 1991 yılında aldığı Turner odulu’yle İngiliz sanat ortamının önde gelen sanatçılarından biri haline geldi. 1990’lı yıllardan itibaren malzeme dağarcığını buyuk ölçüde genişleten ve yeni endüstriyel teknolojilerin kullanımını gerektiren büyük boyutlu projelere yönelen Kapoor’un İngiltere’de gerçekleştirdiği en dikkat çekici işler arasında, 2002 yılında Unilever Serisi kapsamında Tate Modern’de gerçekleştirdiği “Marsyas” heykeliyle, 2012’de Londra Olimpiyatları sırasında gerçekleştirdiği Olimpiyat Kulesi “Arcelor Mittal Orbit” yer aldı.


Anish Kapoor'un son zamanlarda basında sıkça gündeme gelmesinin bir sebebi de Çin hükümeti tarafından sürekli baskı gören sanatçı Ai Wei Wei'nin özgürlüğünü desteklemek için bileğinde kelepçelerle yaptığı dans! ;) İşte o klip: 


Bu sıra dışı sanatçı şimdi en güzel eserleriyle 10 Eylül-5 Ocak tarihleri arasında İstanbul Sakıp Sabancı Müzesi'nde! ;)

Sergi için bir galeride 4 vinç çalıştığı olmuş! Yani maliyeti oldukça fazla... Serginin odak noktasını soyut taş eserleri oluşturuyor. Bu eserlerde sonsuzluk ve zaman kavramı özgün yollarla tanıtılıyor! ;) 

Sergide buluşalım! =)

Hiç yorum yok: