8 Kasım 2013

Evlilikte En Sık Görülen Yanlışlar...


* Dinleme Hataları
Evliliklerin umutsuz hale gelmesindeki faktörlerin başında eşlerin birbirlerini dinlememeleri gelir. Aslında herkes karşısındakini dinlediğini söylese de beden dilimizdeki ip uçları, televizyona, bilgisayara bakarak dinleme, veya dinler gibi gözüküp anlatılana değil de kafamızdan geçen konuda konuşmaya devam etme karşımızdakine onu önemsemediğimiz veya değer vermediğimiz anlamında geçebilir. 


* Saygı
Evliliğin temelinde saygı ve sevginin yattığını herkes bilse de bu evlilik içinde yaşarken bazen unutulabilir. Teşekkür etmemek, kaba davranmak, gerektiğinde özür dilememek ve kötü sözler bir evlilik için zehir gibidir. 

* Hep Haklı Olmak
Her tartışmada son sözü söylemek veya her problem yaşandığında en doğru! çözümü biliyor olmak da evliliklere zarar verir. Tartışmalarda, en basit konu hakkında bile çok konuşmak, en küçük sorun için tüm yapılması gerekenleri sıralamak çok iyi niyetli bir davranış olarak gözükse de zamanla bu şekilde davranan eş karşı taraf tarafından bir “hayat ortaklığı” yaşanan kişi olmaktan çıkıp bir “ebeveyn” pozisyonuna gelecektir. 

* Alay Etmek
Bazen şaka olarak söylenen sözler, amaç gerçekten şaka olsa da maksadı aşabilir. Örneğin hamileliği boyunca çok kilo aldığı için eskisinden farklı olduğu için ona bunu hatırlatan –sevimli olsalar bile, ya da sırf takılmak için yapıyorum deseniz bile- sözler üzüntü, kaygı yaratabilir. Eşinize takılırken veya şaka yaparken dikkatli olun. Özellikle bir şakadan hoşlanmadığını ifade ediyorsa bunda ısrar etmeyin. 

* Dürüst Olmamak
İlişkide saklı kalmış yönler ve yalanlar olduğu zaman bunlar zamanla bir evliliği bitirebilir. Eşlerin birbirlerine karşı dürüst olmaları, karşılıklı güven sağlamak için çok önemlidir. 

* Bencil Olmak
Evliliklerin iyi yürüyebilmesi karşılıklı olarak istek ve ihtiyaçların giderilmesi ile ilgilidir. Hep bir tarafın istediği şekilde yaşamak, hep bir eşin istediği türde filmlere, lokantalara gitmek, hep bir eşin istediği kişilerle sosyalleşmek veya hep bir tarafın ailesi ile vakit geçirmek : bunların hepsi iyi bir evlilik için gözden geçirilmesi gereken durumlardır. 

* Ortak Bir Problem Çözme Mekanizmasının Olmaması
Evliliklerde en sık gözüken problemlerin başında bir sorun olduğu zaman bunu çözebilecek bir yolun bulunamamasıdır. Bazen susarak geçiştirilen, bazen de bir öfke patlaması yaşayan eşin sakinleşmesi için bir şey yapılamayan sorunlar zamanla içinden çıkılamaz bir kördüğüm oluştururlar.

* Kavgada Söylenenler
Bazen çok sinirli olduğumuzda hem çok kırıcı sözler sarf edebiliriz, bazen de hiç yapmayacağımız bir şeyi sinirle söyleriz. Burada “ yapmayacağın şeyleri söyleme veya bir şeyi madem ki söylüyorsun, o zaman yap” kuralını akılda tutmak bazen işe yarayabilir. 

* Duygusal ve Cinsel Yakınlık Hissetmemek
Eşlerden biri veya her ikisi de cinsel yakınlaşma için bir istek duymuyorsa, bu bir evlilik için çok ciddi bir sinyaldir. Bu durumda mutlaka profesyonel bir yardım alınmalıdır.


Uzm. Dan. Psikolog Ani Eryorulmaz

http://www.evlilikterapisi.com.tr/hakkimda.html

Hiç yorum yok: