11 Temmuz 2012

RAMAZANDA BESLENME ÖNERİLERİ-1 ;)


Son 8 gün... ;) Gün geçtikçe yaklaştığımız ramazana nasıl hazırlanacağımızı bir önceki yazıda paylaşmıştım sizlerle... Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Aksu'nun tecrübesiyle sizlere aktardığım bilgiler umarım ramazan ayında beslenmenize ışık tutar... ;)

RAMAZANDA HANGİ YİYECEK GRUPLARI DAHA ÇOK TÜKETİLMELİDİR? 


Ramazan ayında da diğer tüm aylar gibi sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenmeye özen göstermelidir. Öğünleri bir anda değil de güne bölerek; mideyi ve diğer iç organları  yormadan 3-4 kerede  yemek gereklidir.  İftar, ara öğünler ve sahur mutlaka yenmelidir. Besinleri çok iyi çiğnemeli ve yavaş yavaş yemelidir. Gün boyu hiç çalışmamış olan mideyi bir anda yiyeceklerle doldurmak gaz, hazımsızlık, tansiyon iniş çıkışları gibi kötü sonuçlara neden olabilir.

Beslenme örüntüsünde tüm besin gruplarından  seçmeye özen göstermelidir. Et grubu, sebze – meyve grubu, süt grubu, ekmek grubu gün içine dağıtarak tüketilmelidir. Ramazanda genellikle et ve hamur işi beslenme yoğunluktadır. Sindirimi zor olan bu besinlerin miktarı azaltılmalıdır. Özellikle ilk haftalarda vücudu oruca alıştırmak için etli / kıymalı sebze yemeği gibi hafif yiyecekleri tercih etmelidir. Kızartma ve kavurmalardan uzak durmalıdır. Besinler; haşlama,  buğulama, fırın veya ızgara pişirme yöntemleri ile hazırlanmalıdır. Hamur işi baklava, revani, tulumba tatlısı gibi ağır tatlılar yerine; sütlü tatlı, dondurma, ramazan tatlımız güllaç, meyve tatlıları tercih edilebilir. Meyve salatası da, tatlı ihtiyacımızı karşılarken posa oranının artmasını sağlayacaktır. 


Yazının devamı ve ramazan için örnek menü çok yakında... ;) 
Takipte kalın! =) 






















Hiç yorum yok: