26 Temmuz 2012

RAMAZANDA SİNDİRİM SORUNUNA ÇÖZÜM!


Ramazanda midemde yanma hissi ve gastrit hissetmeye başlamıştım... Tecrübeli Beslenme Uzmanı Serap Tolaz'ı aradım.  Aşağıda önerdiklerini denedim... Ve inanın hiç bir sorunum kalmadı... Bakın neler söylüyor! ;) 

RAMAZANDA SİNDİRİM GÜÇLÜĞÜ ÇEKİYORSANIZ! 
Yemeklerden sonra çoğumuz değişik sindirim sorunlarından şikayet ederiz. Midede ekşime, yanma, gaz gibi şikayetler bunların başında gelir. Ülser, gastrit, reflü, spastik kolun gibi mide ve sindirim rahatsızlıkları olanların bu gibi şikayetleri çekmesi olası iken, bir de yanlış beslenme sonucu ortaya çıkan sindirim sorunlarıyla karşılaşa bilinir.
Özellikle ramazan ayında; uzun süren açlıkla beraber, gelişigüzel beslenme tarzınız bu olasılığı artıracaktır. 

RAMAZANDA ALINABİLECEK ÖNLEMLER!
- İftarınızı açarken 1 bardak sudan fazla su içmemeye özen gösteriniz. Suyunuz çok soğuk olmamalı ve 1 adet hurma eşliğinde açılış yapmak sindirim sistemimize iyi gelecektir.

- İftar ve sahur arası ortalama 2-2,5 lt içilmesi gereken suyu mümkünse yemek yeme esnasında değil yemek sonrası aralarda içiniz.

- Yemeklerle birlikte gazlı içeceklerden uzak durunuz. 

- Aşırı çay, kahve ve sigara tüketimi sindiriminizi olumsuz etkileyecektir.

- 1 kase çorba(ılık) ve 1 parça pide ile devam eden iftara 10 dk ara vermeniz midenizin hazım süresine olumlu katkı sağlayacaktır.

- Ana yemeklerde yağlı ve kızartma türü besinlerden uzak durunuz. Karbonhidrat içeren besinlerin (ekmek, pilav, makarna vb.) tüketimine dikkat ediniz, kaçırmayınız. 

- Meyve, tatlı gibi tamamlayıcı besinleri hemen yemek sonrası yemeyiniz.  Ortalama 1,5-2 saat beklemeye özen gösteriniz.

- Sütteki laktoz enzimine karşı tolerans bozukluğunuz varsa, laktozsuz süt içilebilir veya yerine kefir ya da prebiyotik yoğurtlar tercih edilebilir.

- Yemek sonrası 1 bardak soda (1 dilim limon ilaveli) sindiriminize yardımcı olabilir.

- En önemlisi yemeklerinizi yavaş yiyiniz ve iyice çiğnemeye özen gösteriniz. 

SİNDİRİME DESTEK ÇAY: 
Yarım litre suda
1 adet elmayı kabuğu ile kaynatınız.

İçerisine, 
1 tatlı kaşığı papatya, 
1 tatlı kaşığı kekik ya da nane,
1 tatlı kaşığı rezene, 
1 tatlı kaşığı ıhlamur

İlave ederek 10 dk kadar demleyiniz.
Yemekten sonra 1 fincan içiniz. (1 çay kaşığı bal ilave edilebilir.)

Sevgiler
Dyt. Serap Tolaz 

Not: Yazımı renklendiren bu güzel resim için Merve Gülay'a teşekkür ederim! ;) 







1 yorum:

Adsız dedi ki...

çok teşekkür ederim bu faydalı bilgiler için. Bu sene ramazana rahat başladım bu sayede